3 x Brussel: établissement d’en face, MOT International, VidalCuglietta

Extra Hair Shop
Guillaume Bijl
2 juni – 14 juli 2012
établissement d’en face projects

EXTRA HAIR SHOP staat er boven het raam van het pand waar voorheen établissement d’en face projects zat. Ze zullen vast verhuisd zijn, denk je dan, en je loopt voorbij. De felle kleuren en vormgeving passen zo goed in het straatbeeld dat je niet meteen bedenkt dat dit misschien wel eens het kunstproject van het moment zou kunnen zijn. De Belgische kunstenaar Guillaume Bijl vormde de kunstruimte voor twee weken om tot een Afrikaanse haarwinkel met pruiken en extensies. Alles voor je extra haarwensen. De inrichting is overtuigend, inclusief achterkamer met opslag voor kartonnen dozen en knipstation. Voor honderd euro ben je een gesigneerd mannequinhoofd met pruik naar keuze rijker.

Guillaume Bijl

Tumulus
Ruth Buchanan, Luca Francesconi, Caitlin Keogh, Joëlle Tuerlinckx
29 juni – 27 juli 2012
MOT International

Niet ver hiervandaan houdt MOT International een groepstentoonstelling met werk van Ruth Buchanan, Luca Francesconi, Caitlin Keogh en Joëlle Tuerlinckx. Onder de titelTumulus wordt werk getoond dat zich verhoudt tot het ‘zelf’ als een compositie, als deel van een ensemble. De serie opgemaakte ogen van Keogh staren je onaangedaan aan, alsof ze vragen, wie wil je vandaag zijn? En de serie voorwerpen van Francesconi suggereren een ritueel van een onbekende stam. Los hiervan is het niet altijd even makkelijk het thema terug te zien in de werken (tumulus blijkt een oud woord voor een grafheuvel te zijn. Dit maakt dat je de voorwerpen van Francesconi ook gaat zien als net opgegraven objecten), maar eigenlijk moet je daar niet te veel op letten. Het is een fluïde zomertentoonstelling met werk dat goed bij elkaar aansluit en verrassende relaties aangaat (lucht en wind zit bijvoorbeeld in de werken van zowel Buchanan als Tuerlinckx).

Ruth Buchanan

Le Prince des rayons
Met Danai Anesiadou, Marianne Berenhaut, Edith Dekyndt, Peter Downsbrough, Amy Granat, Sven Johne, Runo Lagomarsino, Adriana Lara, Erwan Mahéo, Miks Mitrevics, Nick Oberthaler, Mira Sanders, Lisa Tan, Pieter Vermeersch
2 juni – 15 juli 2012
Galerie VidalCuglietta

Onder de titel Le Prince des rayons presenteert de naburige Galerie VidalCuglietta werk van onder andere Edith Dekyndt, Miks Mitrevics, Nick Oberthaler en Pieter Vermeersch. Het is werk dat de horizon als esthetisch, poëtisch maar ook utopisch onderwerp toont. Dat gaat van Danai Anesiadou die zoekt naar de ‘green ray’, een mythische verschijning die het gevolg is van een atmosferisch fenomeen, tot Adriana Lara, die een USB stick zodanig op een doek heeft gesmolten dat het rode lampje een rechte lijn over de muur trekt. In deze zeer sterke groepstentoonstelling is het thema dan wel weer heel duidelijk terug te zien in de verschillende werken, maar zonder dat het opdringerig wordt en zonder dat de werken een illustratie worden van dit uitgangspunt.

Le Prince des rayons

Deze drie tentoonstellingen in Brussel, één bij een onafhankelijke kunstruimte en twee bij een commerciële galerie, tonen nog maar eens aan dat het klassieke of traditionele onderscheid tussen deze twee typen organisaties steeds verder vertroebelt. Niet alleen kan men bij établissement d’en face ook onderdelen van de installatie kopen, de manier van presenteren en het gebruik van bepaalde formats (zoals de thematische groepstentoonstelling voorzien van tekst en uitleg die de inhoud, het thema toelicht en daarmee een inhoudelijke bijdrage levert) zijn niet meer aan één type organisatie te koppelen. Met name jongere en kleinere galeries lijken steeds meer op onafhankelijke kunstruimtes omdat ze bijvoorbeeld ook jonge, minder bekende kunstenaars tonen (waarvan de verkoop nog niet gegarandeerd is), zich bedienen van het medium van de groepstentoonstelling (waarmee ontwikkelingen geschetst kunnen worden of een stand van zaken gegeven kan worden) en steeds vaker ook een discursief programma voeren met lezingen en workshops.